Nieuws

Nieuws Huisartsen Schiedam Noord

Hoe leveren wij zorg tijdens de Corona crisis?

U kunt ons gewoon bellen. Wij beoordelen aan de telefoon of u mogelijk besmet bent met het Corona-virus, óók als u belt in verband met een andere klacht. In dat geval wordt u — als dat nodig is — door de huisarts verwezen naar de Margriethal. Hier doen alle huisartsen van de regio om de beurt een gewoon huisartsen spreekuur en een ‘Corona’ spreekuur. Heeft u geen klachten passend bij een Corona-infectie, dan krijgt u van de assistente een aantal opties aangeboden:

1. Consult: een consult op de praktijk is alleen voor acute zaken mogelijk. Denk aan een abces, het zetten van injecties die niet kunnen wachten (hormoonprikken als onderdeel van kankertherapie, de prikpil), hechtwonden of beoordeling van acute buikklachten (bv blinde darm). Acute geneeskunde dus. Als u een afspraak op de praktijk krijgt, zult u in de hal voor onze entrée op de eerste verdieping gevraagd worden uw handen te ontsmetten en krijgt u (in de meeste gevallen) een mondmasker voor. Wij verzoeken u voorts geen deurklinken aan te raken en anderhalve meter afstand te houden van de medewerkers.

Als u een vraag heeft over een chronische klacht of aandoening (die al maanden bestaat), krijgt u de mogelijkheid aangeboden om uw vraag te stellen via:

a) telefoon: u krijgt een telefonische afspraak.

b) e-consult: via de button ‘patiënten omgeving’ op onze website huisartsenschiedamnoord.nl kunt u hiervoor een account aanmaken. Nadat uw account is geaccordeerd, kunt u uw vragen stellen op een tijdstip dat u zelf goed uitkomt en de dokter antwoordt u binnen twee werkdagen. Ook kunt u hier uw herhaalrecepten aanvragen! 

c) beeldbellen: u krijgt een afspraak en ontvangt een link per sms of mail (u kunt zelf uw voorkeur opgeven) waar u op klikt en dan terecht komt in onze digitale wachtkamer. Zodra u wordt ‘binnen’ gelaten komt de beeldverbinding vanzelf tot stand. U heeft hiervoor wel een pc, laptop of smartphone nodig met camera en microfoon.

2. Visites worden alleen in hoogst noodzakelijke gevallen gereden, zoals altijd. Als u thuis beoordeeld moet worden, zal de dokter mogelijk in een beschermend pak verschijnen (mutsje, bril, mondkapje, jas). 

Een verzoek Zeker in deze tijd is het erg belangrijk dat wij u kunnen bereiken. Meld u zich daarom aan voor deze nieuwsbrief, via de button hierboven. Zegt het voort!

 

Wanneer moet ik de praktijk bellen?

 • Doe eerst de zelftest op “Moet ik naar de dokter?” of kijk op de website thuisarts.nl. Hieruit zal een advies volgen: bel met uw huisarts, of niet. In principe geldt: Heeft u milde klachten, dan hoeft u ons niet te bellen. 

 • Kom niet naar de praktijk of de huisartsenpost zonder afspraak. U kunt andere mensen, uzelf of ons onnodig besmetten.
 • Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen met verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). Blijf thuis tot u 24 uur lang geen klachten meer had.

 • Bel ons als u zieker wordt of moeilijker ademt.

 • Bent u ouder dan 70 en heeft u een chronische ziekte of om een andere reden minder weerstand? Dan heeft u een groter risico om ernstig ziek te worden door het Corona virus. Bel ons voor overleg (overdag 010-470 48 42) en in de avond en in het weekend de huisartsenpost (010-249 39 39). Vooral kortademigheid (u hijgt en lopen gaat moeilijk), hoofdpijn en koorts kunnen klachten zijn die passen bij een infectie met het Corona virus. 

Voor meer informatie bel 0800-1351 (RIVM) of kijk op RIVM.nl 

Algemene hygiëne maatregelen voor ons allemaal

 • Als de assistente vindt dat u naar de praktijk moet komen, volg dan a.u.b de adviezen op die u van haar kreeg. 
 • Op de praktijk begroeten wij u met een glimlach en laten handen schudden achterwege. Wij doen de deuren voor u open en dicht, zodat u de klink niet hoeft aan te raken. 
 • Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft:
   
  • Was uw handen (zeker voor uw bezoek aan ons) met zeep.
  • Nies en hoest in uw elleboog (en was dagelijks uw kleding).
  • Gebruik papieren zakdoekjes (en gooi ze direct weg na gebruik).
  • Geef anderen geen hand.

Wat kunt u nog meer doen?

Zorg voor een goede weerstand: slaap voldoende, eet veel groente, 2 stuks fruit per dag, noten en zinkrijk voedsel, rook niet, eet geen suikers, drink geen alcohol en gebruik dagelijks al uw spieren, voor zover dat lukt. Slik als u klachten krijgt desgewenst extra vitamine C (ascorbaat wordt het best verdragen) en D (2000 IE colecalciferol per dag). Als u toch ziek wordt, neem dan voldoende rust en drink veel water. Gebruik alléén als u het echt nodig vindt, paracetamol. Paracetamol onderdrukt symptomen, maar helpt u niet sneller te genezen.

Klik hier voor meer informatie.

BOEKBERICHT
3 maart verschenen bij S2uitgevers

“Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?”
Een nieuwe kijk op de aanpak van chronische aandoeningen

                          

In Nederland hebben 9,9 miljoen mensen één of meer chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, multiple sclerose, reuma, schildklier, of psychische klachten. Dat is 58% van de Nederlandse bevolking! Zij krijgen medicijnen voorgeschreven die zij vaak hun leven lang moeten blijven slikken. Eigenlijk betekent dat dat die medicijnen hen niet genezen en alleen de symptomen van de ziekte onderdrukken. Omdat ik mij inschreef voor de studie geneeskunde, krijg ik daar steeds meer moeite mee.

Deze vragen houden me daarom bezig: Wat gaat er eigenlijk precies mis in het lichaam bij een chronische aandoening en waarom gebeurt dit? Als we dat weten, zouden we dan ook zónder medicijnen de gezondheid kunnen verbeteren bij diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten of zelfs psychische klachten? Na mij een paar jaar verdiept te hebben in deze vragen en opnieuw mijn basisvakken onder de loep te hebben genomen, dit keer met 20 jaar praktijkervaring en de wetenschappelijke kennis van nu, ontstond er voor mij veel nieuw inzicht. Om dit te kunnen delen schreef ik een boek!

Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? is geschreven voor iedereen die zich ook afvraagt of medicijnen wel bijdragen aan ware genezing en is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel en online o.a. via huisartslienekevandegriendt.nl

Wilt u een gesigneerd exemplaar? Mail dan naar ewg@hasn.nl en wij zorgen voor een datum en tijdstip waarop u dit veilig -de huidige maatregelen in acht nemend – kunt aanschaffen in de hal van onze praktijk, op de eerste verdieping. Contactloos pinnen is mogelijk.

Studeerden wij medicijnen of geneeskunde. Een nieuwe kijk op de aanpak op chronische klachten | Lieneke van de Griendt | ISBN 978 9492528544 | paperback | 256 pagina’s | € 22 | 03 maart 2020

 

Lezingen

15 april 2020        Het ketogeen dieet – Louisette Blikkenhorst > KAN (uiteraard) NIET DOORGAAN

In het vroege voorjaar hopen wij u onze nieuwe data te kunnen sturen voor een nieuwe serie lezingen.

Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief via de button hierboven, dan hoort u het als eerste!

Praktijkaccreditatie

14 juli 2019

In 2013 verkregen wij het DEKRA-keurmerk. Morgen vindt nu de hoofd audit plaats voor de NPA-accreditatie. Wij zijn daarvoor 1,5 jaar hard bezig geweest achter de schermen. Het doel hiervan is de processen binnen onze praktijk nog efficiënter, doelmatiger en klantvriendelijker te laten verlopen. Alle werkinstructies zijn bijgewerkt, de website is vernieuwd, protocollen aangepast. De accreditatie levert ook op dat wij verbonden mogen blijven aan de Erasmus Universiteit voor het opleiden van huisartsen en de huisartsenregistratie in het BIG-register behouden.

LET OP: de NPA accreditatie geldt niet voor onze zijtak Reisprik, die kent een eigen accreditatie traject. De herregistratie daarvan is reeds behaald en is geldig tot 2024.