Nieuws

Nieuws Huisartsen Schiedam Noord

COVID-19

Laatste update: 25 november 2021

We krijgen veel meldingen van positieve tests voor COVID-19. De meesten van u hebben weinig tot geen klachten en sommigen van u zijn er goed ziek van. Gelukkig hoefden wij dit najaar slechts 1 patiënt naar het ziekenhuis te sturen.

Er is nog geen medicijn dat wij u kunnen adviseren in te nemen als u ziekteverschijnselen heeft. Wellicht kunt u toch iets ondernemen om bij te dragen aan een snel herstel.

Download hier onze voeding / supplementen tips voor COVID-19

 

Download hier onze Leefstijladviezen voor een optimale afweer

 

Download hier onze publicatie “Leefstijladviezen voor een optimale afweer” in het vakblad Focus Vasculair  

 

 

Download hier het e-Book van William Cortvriendt: Wat kun je zelf doen tegen COVID-19 en de andere virusinfecties?

 

Dossier OPEN

We hebben goed nieuws! U kunt een deel van uw medische gegevens zoals die bij ons bekend zijn, zelf online bekijken. Het gaat om gegevens, zoals bijvoorbeeld:

 • het advies van de huisarts;
 • de uitslagen van onderzoek;
 • de lijst met uw medicijnen.

Waarom is dit handig?

Heeft u een afspraak? Dan kunt u uw medische  gegevens op uw telefoon of computer zien wanneer u dat wilt en naar aanleiding daarvan uw vragen alvast opschrijven en u zo voorbereiden op het gesprek met uw huisarts. Dit maakt het gesprek over uw gezondheid en mogelijke behandeling makkelijker.

 

Hoe werkt het?

U gaat naar de button “patiëntomgeving” rechts boven op deze (onze) website. Hier klikt u op, u maakt een account aan en ontvangt inlogcodes. Deze zijn persoonlijk; geef ze nooit aan anderen. Hiermee kunt u (binnenkort) uw dossier inzien en (nu al) gebruik maken van andere handige functionaliteiten zoals e-consult, webagenda en herhaalreceptuur aanvragen.

 

Wie ziet mijn gegevens?

Alleen de huisarts, medewerkers  van de huisartsenpraktijk  en uzelf kunnen uw gegevens zien. Uw gegevens zijn veilig en andere mensen kunnen ze niet zien. U ziet uw medische gegevens nadat u veilig inlogt.

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over online inzage ga dan naar deze pagina en deze pagina. Daar kunt u o.a. op uw gemak de film bekijken waarin online inzage wordt uitgelegd.

Nieuwe patiënten 

8 juli 2021

Onze praktijk is nu overvol en heeft een daarom tijdelijke patiëntenstop: wij kunnen helaas geen nieuwe patiënten aannemen.

Keuzevrij

Of u nu wel of niet gevaccineerd bent, u kunt altijd bij ons terecht. 

Eigen verklaringen

22 januari 2021

Mondkapje

Meent u het mondkapje niet te verdragen? Download HIER een kaartje en zorg dat u een uitdraai van uw episodelijst (lijst met diagnoses) op zak heeft waaruit blijkt dat u het mondmasker niet kunt verdragen. U kunt deze episodelijst vinden via uw patiënten-omgeving (zie homepagebutton rechts boven). Heeft u nog geen account? Maak er dan meteen een aan!

Avondklok

Moet u over straat tijdens de avondklok? Download HIER uw eigen verklaring.

Wat kan ik zélf doen om mijn weerstand en gezondheid te verbeteren?

26 mei 2020

Download hier ons advies dat tot stand kwam in samenwerking met Yvo Sijpkens, internist en voedingsdeskundigen Louisette Blikkenhorst (Ketogeen Instituut Nederland) en Femke van Doesburg (Stichting Natura Foundation). Met referenties naar de wetenschappelijke onderbouwing.

Langzaamaan hervatten we de reguliere zorg 

11 mei 2020

U kunt ons vanaf nu weer bellen. Let op: om volle wachtkamers te voorkomen hebben we een blokkenschema gemaakt. We kunnen daardoor maar een beperkt aantal mensen per dag zien.


Wij beoordelen aan de telefoon of u mogelijk besmet bent met het Corona-virus, óók als u belt in verband met een andere klacht. In dat geval wordt u — als dat nodig is — door de huisarts verwezen naar de Margriethal. Hier doen alle huisartsen van de regio om de beurt een gewoon huisartsen spreekuur en een ‘Corona’ spreekuur. Heeft u geen klachten passend bij een Corona-infectie, dan krijgt u van de assistente een aantal opties aangeboden:

1. Consult: Als u een afspraak op de praktijk wordt aangeboden, zult u in de hal voor onze entrée op de eerste verdieping gevraagd worden uw handen te ontsmetten en krijgt u (in de meeste gevallen) een mondmasker voor. Wij verzoeken u voorts geen deurklinken aan te raken en anderhalve meter afstand te houden van de medewerkers. Omdat we op sommige dagen met vier artsen werken, doen wij spreekuur in verschillende tijdsblokken, zodat er nooit meer dan vier patiënten tegelijk in de wachtkamer zitten. Wij verzoeken u om degene die u eventueel begeleidt te vragen om buiten op u te wachten.

De assistente kan u ook de mogelijkheid bieden om uw vraag te stellen via:

a) telefoon: u krijgt een telefonische afspraak.

b) e-consult: via de button ‘patiënten omgeving’ op onze website huisartsenschiedamnoord.nl kunt u hiervoor een account aanmaken. Nadat uw account is geaccordeerd, kunt u uw vragen stellen op een tijdstip dat u zelf goed uitkomt. De vraag komt in de mailbox van degene aan wie u de vraag stelde. U krijgt (meestal) antwoord binnen twee werkdagen. Ook kunt u hier uw herhaalrecepten aanvragen! 

c) beeldbellen: u krijgt een afspraak en ontvangt een link per sms of mail (u kunt zelf uw voorkeur opgeven) waar u op klikt en dan terecht komt in onze digitale wachtkamer. Zodra u wordt ‘binnen’ gelaten komt de beeldverbinding vanzelf tot stand. U heeft hiervoor wel een pc, laptop of smartphone nodig met camera en microfoon.

2. Visites worden alleen in hoogst noodzakelijke gevallen gereden. Als u thuis beoordeeld moet worden, zal de dokter mogelijk in een beschermend pak verschijnen (mutsje, bril, mondkapje, jas). 

Een verzoek Zeker in deze tijd is het erg belangrijk dat wij u kunnen bereiken. Meld u zich daarom aan voor deze nieuwsbrief, via de button hierboven. Zegt het voort!

 

Wanneer moet ik de praktijk bellen?

 • Doe (en dit geldt voor alle klachten, niet alleen Corona gerelateerd) eerst een zelftest op deze website: “Moet ik naar de dokter?” of kijk op de website thuisarts.nl. Hieruit zal een advies volgen: bel met uw huisarts, of niet. In principe geldt: Heeft u milde griepachtige klachten, dan hoeft u ons niet te bellen. Ook de klachten ten gevolge van  het Corona virus verdwijnen vanzelf, al kan het herstel soms lang (2-8 weken) duren. Medicijnen zijn er helaas niet voor. Als uw klachten toenemen, neem dan contact met ons op!

 • Kom niet naar de praktijk of de huisartsenpost zonder afspraak. U kunt andere mensen, uzelf of ons onnodig besmetten.
 • Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen met verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). Blijf thuis tot u 48 uur lang geen klachten meer had.

 • Bel ons als u zieker wordt of moeilijker ademt.

 • Bent u ouder dan 70 en heeft u een chronische ziekte of om een andere reden minder weerstand? Dan heeft u een groter risico om ernstig ziek te worden door het Corona virus. Bel ons voor overleg (overdag 010-470 48 42) en in de avond en in het weekend de huisartsenpost (010-249 39 39). Vooral kortademigheid (u hijgt en lopen gaat moeilijk), hoofdpijn en koorts kunnen klachten zijn die passen bij een infectie met het Corona virus. 

Voor meer informatie bel 0800-1351 (RIVM) of kijk op RIVM.nl 

Bloedprikken

Om te voorkomen dat veel mensen tegelijk bij een bloedprikpunt komen, is het vanaf 11 mei alleen nog mogelijk om bloed te laten prikken op afspraak. Als u door de huisarts digitaal verwezen wordt voor bloedonderzoek, krijgt u via de mail informatie hierover.

Patiënten wordt dan gevraagd via deze website een afspraak te maken bij één van de bloedprikpunten. 

 

Ik wil voorkomen dat ik in de huisartspraktijk besmet raak met Corona, wat kan ik doen?

Algemene hygiëne maatregelen voor ons allemaal 

  • Was uw handen vóór uw bezoek aan ons met zeep.
  • Houd 1,5 m afstand van elkaar en van ons. Onze vloerstickers zullen u hierbij helpen.
  • Raak in de praktijk zo weinig mogelijk aan en maak alleen gebruik van het toilet al het echt niet anders kan.
  • Kom alleen naar boven: laat een eventuele begeleider buiten op u wachten.
  • Klik hier voor meer tips.

 

En wat kan ik doen om te voorkomen dat ik ernstig ziek word na een eventuele besmetting?

We weten nog niet precies wat alle redenen zijn om ernstig ziek te worden van Corona. Wat we wel weten is dat de meeste mensen die een ernstig beloop hebben, ‘onderliggend lijden’ hebben: diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. 

Zorg daarom voor een goede weerstand en probeer te voorkomen dat u een chronische ziekte krijgt. Als u al chronisch ziek bent, probeer dan gezondheidswinst te boeken!

Hoe?

Slaap voldoende (voor de meesten geldt: 7-8 uren per nacht), omring u met liefdevolle mensen, vermijd stressvolle situaties, eet 3x daags en vermijd tussendoortjes, eet veel groente (300 gram per dag, maar meer is beter, denk bijvoorbeeld aan een gevulde groentesoep bij de lunch), 2 stuks fruit per dag (liever niet vaak druiven of rijpe banaan vanwege de grote hoeveelheid suikers), noten en zinkrijk voedsel (oesters en ander zeevoedsel, hennepzaad, cacao, pitten, zaden, noten), rook niet, eet geen suikers, drink geen alcohol en gebruik dagelijks al uw spieren, liefst met enige kracht, voor zover dat lukt en bij voorkeur in de natuur.

Slik als u klachten krijgt desgewenst extra vitamine C (500 mg, ascorbaat wordt het best verdragen), vitamine D3 (2000 IE colecalciferol per dag),  zinkmethionine (15 mg per dag) en eet regelmatig 2-3 paranoten (selenium). Als u toch ziek wordt, neem dan voldoende rust en drink veel water. Gebruik alléén als u het echt nodig vindt, paracetamol. Paracetamol onderdrukt symptomen, maar helpt u niet sneller te genezen.

Download hier het hele advies met referenties naar de wetenschappelijke onderbouwing.

Boekbericht

3 maart 2020 – verschenen bij S2uitgevers:

“Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?”
Een nieuwe kijk op de aanpak van chronische aandoeningen

                          

In Nederland hebben 9,9 miljoen mensen één of meer chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, multiple sclerose, reuma, schildklier, of psychische klachten. Dat is 58% van de Nederlandse bevolking! Zij krijgen medicijnen voorgeschreven die zij vaak hun leven lang moeten blijven slikken. Eigenlijk betekent dat dat die medicijnen hen niet genezen en alleen de symptomen van de ziekte onderdrukken. Omdat ik mij inschreef voor de studie geneeskunde, krijg ik daar steeds meer moeite mee.

Deze vragen houden me daarom bezig: Wat gaat er eigenlijk precies mis in het lichaam bij een chronische aandoening en waarom gebeurt dit? Als we dat weten, zouden we dan ook zónder medicijnen de gezondheid kunnen verbeteren bij diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten of zelfs psychische klachten? Na mij een paar jaar verdiept te hebben in deze vragen en opnieuw mijn basisvakken onder de loep te hebben genomen, dit keer met 20 jaar praktijkervaring en de wetenschappelijke kennis van nu, ontstond er voor mij veel nieuw inzicht. Om dit te kunnen delen schreef ik een boek!

Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? is geschreven voor iedereen die zich ook afvraagt of medicijnen wel bijdragen aan ware genezing en is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel en online o.a. via huisartslienekevandegriendt.nl

Wilt u een gesigneerd exemplaar? Mail dan naar ewg@hasn.nl en wij zorgen voor een datum en tijdstip waarop u dit veilig -de huidige maatregelen in acht nemend – kunt aanschaffen in de hal van onze praktijk, op de eerste verdieping. Contactloos pinnen is mogelijk.

Studeerden wij medicijnen of geneeskunde. Een nieuwe kijk op de aanpak op chronische klachten | Lieneke van de Griendt | ISBN 978 9492528544 | paperback | 256 pagina’s | € 22 | 03 maart 2020

 

Praktijkaccreditatie

14 juli 2019

In 2013 verkregen wij het DEKRA-keurmerk. Morgen vindt nu de hoofd audit plaats voor de NPA-accreditatie. Wij zijn daarvoor 1,5 jaar hard bezig geweest achter de schermen. Het doel hiervan is de processen binnen onze praktijk nog efficiënter, doelmatiger en klantvriendelijker te laten verlopen. Alle werkinstructies zijn bijgewerkt, de website is vernieuwd, protocollen aangepast. De accreditatie levert ook op dat wij verbonden mogen blijven aan de Erasmus Universiteit voor het opleiden van huisartsen en de huisartsenregistratie in het BIG-register behouden.

LET OP: de NPA accreditatie geldt niet voor onze zijtak Reisprik, die kent een eigen accreditatie traject. De herregistratie daarvan is reeds behaald en is geldig tot 2024.